Талибанците ја презедоа контролата врз Авганистан минатиот месец, додека САД и НАТО беа во завршна фаза на повлекување на своите војници.

Тие сега се соочуваат со големи економски и безбедносни предизвици во нивниот обид да владеат со Авганистан, а забрзаната кампања на нападите на ИД дополнително ќе ги комплицира тие напори, коментираат светските агенции.