Според него, бугарските политичари мора да научат да дејствуваат какосубјект во однос на потребата да се заштити националниот интерес и да се усогласи со заедничкиот интерес на ниво на НАТО.

Јанев го коментираше својот став, објавен пред неколку дена на Фејсбук, во врска со можното распоредување на дополнителни трупи на НАТО во Бугарија и прецизираше дека изразил личен став во својство на министер за одбрана.

– Ова се уште не е национален став и од оваа гледна точка не треба да се шпекулира дека тоа е официјален став на Бугарија во моментов, рече тој.

– Мојот апел е националниот став да биде добро аргументиран, во согласност со националниот интерес и секако во согласност со заедничките интереси на колективната безбедност на НАТО, рече Стефан Јанев.

Министерот за одбрана на БУгарија истакна дека треба да се развиваат сопствените капацитети, потсетувајќи дека како членка на НАТО државата е посветена на тој план.