Првите симптоми се главоболка, вртоглавица, немир, конфузија, црвенило и телесна температура над 38,9 степени. Подоцна, може да се појават тинитус, проблеми со видот и малаксаност, а можна е и несвестица.

Што да правите кога изгорениците од сонце ќе ве „погодат“ вас или друга личност?

1. Ставете ја личноста на сенка. Отстранете сè што е излишно – чорапи, чевли, капа за да го забрзате ладењето. Изладете ја личноста и наполнете умерено ладен туш или када со вода. Ставете влажна крпа или пешкир на задниот дел од вратот, препоните и / или пазувите.

Ако е можно, прскајте го лицето со вода и изладете го со вентилатор. Спротивно на популарното верување, оние со изгореници од сонце не треба да се ладат со алкохол, бидејќи тоа ќе го олади телото премногу брзо.

2. Легнете. Со изгореници од сонце, можна е и несвестица, затоа е важно да легнете што е можно поскоро. Ако лицето се онесвести, свртете го на левата страна (срцето е на таа страна, така што циркулацијата ќе работи побрзо) со левата нога свиткана за да се одржи стабилноста.

3. Надокнадете ги течностите, но не премногу брзо. Пијте солена вода (1 лажичка сол на децилитар вода) што ќе ја потисне дехидрацијата и загубата на сол предизвикана од потење.

Водата не треба да се пие премногу брзо за да се спречи можноста да се доживее шок.

4. Останете смирени. Личноста може да паничи, но важно е да се остане смирен, а тоа е најлесно да се постигне со длабоко дишење. Чувството на вознемиреност само ќе го забрза испумпувањето на крвта, што дополнително ќе ја зголеми температурата на телото. Нежно масирајте ги мускулите на лице со изгореници, со цел да ја забрзате циркулацијата на крвта. Мускулни грчеви, особено во лисјата, се исто така рани симптоми на изгореници од сонце.

5. Во зависност од тежината и времетраењето на симптомите, повикајте брза помош. Ако главоболката, вртоглавицата, немирот и црвенилото на лицето траат подолго од еден час, потребно е да се повика брза помош.

Забелешка: Во случај на изгореници од сонце, не смеете да земате никакви лекови, освен ако не ви е препишано од лекар.