Кинеското Министерство за одбрана соопшти дека бродови на кинеската морнарица почнале подготовки за заедничка вежба со руските поморски сили.

Во вежбата учествуваат повеќе од 10 бродови и повеќе од 30 авиони, јавија кинеските медиуми.

Министерството соопшти дека во вежбата учествуваат разурнувачите со наведувани ракети „Чичихар“ и „Гујанг“, фрегатите со наведувани ракети „Заожуанг и Рижао“ и бродот за снабдување „Таиху“.

Според извештајот, кинеските бродови носат четири хеликоптери.

Русија учествува во вежбата со фрегатите „Громкиј“ и „Отличниј“, кои веќе седум дена ги пречекуваат посетителите во финансискиот центар на Шангај, најголемиот град и најголемото пристаниште во Кина.

Заедничките вежби, чиј дел треба да се одвиваат во Јапонското Море, се фокусирани на комуникација брод-брод, маневрирање во формирањето и поморско пребарување и спасување.

Кина ја има најголемата морнарица во светот и е значително помоќна од Русија, како по големина, така и според техничките можности.

Од почетокот на руската инвазија на Украина, флотите на овие земји одржаа серија вежби и заеднички маневри.