Кралското семејство објави фотографија од парот на Твитер и порака од 1997 година, кога кралицата и принцот ја обележаа таканаречената златна свадба.

– Тој едноставно беше и останува моја сила во текот на сите овие години, и јас, и целото негово семејство, и оваа и многу други земји, му должиме повеќе отколку што некогаш би барал, или што бнекогаш би дознале- пишува во објавата.

Неколку минути подоцна, кралското семејство објави друга фотографија, на која принцот Филип и кралицата беа на нејзиното крунисување во 1953 година, пренесува Sky news.

– Војводата од Единбург беше посветен придружник на монархот скоро 70 години, од стапувањето на нејзиното височество на престолот во 1952 година до неговата смрт – стои во описот на фотографијата.