Нивната вредност подоцна беше проценета на околу 500.000 евра, пишува Гардијан. Сепак, ниту тоа не беше крај, бидејќи тогаш наидоа на заклучен сеф, кој се криеше зад кутија, во која пронајдоа златници вредни до 150.000 евра.

Градоначалникот Лоран Петит изјави дека четворица браќа и сестри без деца живееле во куќата каде што се пронајдени златниците во вредност од 650 000 евра. Последниот од нив починал во 90-тите години од животот, по што нивниот братучед понудил да ја продаде куќата на градската администрација за 130.000 евра. Раководството на Морез се согласи на тоа, имајќи предвид дека тие веќе започнаа со реализација на планот за набавка и реновирање на стари згради, сè со цел привлекување на млади семејства во градот.

– Куќата беше полна со предмети и мебел. Неколку генерации живееја во него и не фрлија ништо. Тие чуваа сè и живееја штедливо. Се согласивме да ја купиме зградата како што беше и постепено сами да ја испразниме нејзината содржина, рече Петит.

Бидејќи Морез, кој се наоѓа во близина на границата со Швајцарија, некогаш бил познат по производство на часовници и очила, властите на градската администрација сакале да проверат дали има некои од историско значење меѓу овие предмети.

– Три стаклени тегли полни со златни шипки стоеја зад многу други предмети на полицата. Кога ги видовме се зачудивме. Никој од нас никогаш не држел парче злато. Ги видов само златните прачки на фотографиите, рече Петит.

Тој исто така најави како пронајдените пари ќе бидат потрошени за посебен јавен проект за кој градската администрација допрва треба да донесе одлука.