„Не мислам дека треба да примаме повеќе луѓе во Австрија, но јас сум со спротивен став“, рече Курц, спротивставувајќи се на барањето на претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, која ги повика земјите -членки да добијат бегалци од Авганистан.

Курц за телевизијата „Пулс 24“ рече дека меѓународната заедница мора да стори сé за да ја подобри ситуацијата во Авганистан, но и дека Австрија мора да признае дека „не е се во нејзина моќ“.

Австрија, вели тој, прими 44.000 Авганистанци за време на мигрантската криза, што даде огромен придонес и со тоа ја има најголемата авганистанска заедница во однос на населението во светот по Иран, Пакистан и Шведска.

Курц рече дека според неговиот мандат на чело на владата, нема да има прием на нови бегалци од Авганистан.

Тој посочи на многу тешката интеграција на барателите на азил од Авганистан, наведувајќи дека „56 проценти од младите Авганистанци во Австрија поддржуваат, на пример, насилство ако некој ја навреди нивната вера“.

Курц нагласи дека соседните земји треба да им помогнат на Авганистанците и во таа насока, тој конкретно ги спомена Туркменистан и Узбекистан, кои, како што верува, досега примиле релативно мал број бегалци.

Додаде дека ЕУ треба да ги поддржи земјите од регионот и да ги увери да им понудат помош и заштита.

Курц нагласува дека ЕУ мора да осигура дека надворешната граница е добро заштитена и одлучно се води борбата против илегалната миграција, како и борбата против криумчарите на луѓе.

Посочи дека не може да се негира дека е ужасно што радикалните исламистички талибанци ја освоија земјата толку брзо и дека условите за живот се неприфатливи, но мора да се стави до знаење дека „Европа нема се во своите раце и не може да одредува што се случува во друга држава“.

„Состојбата на граѓанска војна и повторување на немирите се долга историја и традиција на таа земја“, потсети австрискиот канцелар.