Русија би сакала ЕУ да биде рамноправен дел од мултиполарниот свет, но во тој случај Унијата не треба целосно да зависи од САД, изјави денеска рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

Лавров на форумот „Примаков Рајдингс“ рече дека ЕУ сè уште ги има сите можности да биде рамноправен дел од мултиполарниот свет, но дека пред тоа ќе мора да сфати дека не мора постојано да се помилува со САД.

Лавров оцени дека Индија, Бразил, земјите од Персискиот Залив, како и регионалните организации во Африка и Латинска Америка имаат повеќе причини да бидат дел од мултиполарниот свет, негов рамноправен дел, отколку ЕУ, пренесе ТАС С.