Владата на СДСМ и ДУИ е виновна поради економската катастрофа која ни се случува. Македонија има најмал раст на БДП во регионот, Македонија има најмалку странски инвестиции во регионот, Македонија со двоцифрена инфлација има една од најголемите стапки во Европа и регионот, Македонија е една од најкорумпираните и најсиромашните држави во Европа. Ете ова е резултатот од политиките на оваа власт, ова денеска преку соопштение до јавноста го истакнаа од ВМРО-ДПМНЕ.

-И сега со ребалансот на буџетот потврдуваат дека немаат никаква визија како да се справат со кризите кои самите ги разгоруваат. Со ребалансот се кратат капиталните инвестиции, кои во секоја нормална економија се двигател на развојот. Со ребалансот се предвидува намален раст на БДП за оваа година за 1,4% што значи дека за истиот процент ќе порасне и долгот на државата. Долгот веќе е 7 милијарди евра со тенденција до крајот на годината да стигне 8 милијарди евра. Наместо да се засрамат од СДСМ се гордеат што во буџетот за 2022 година имаат стотици милиони евра непродуктивни трошоци. Овие стотици милиони евра доколку беа наменети за стопанството и граѓаните од почетокот на годината немаше да има 4000 затворени компании за три месеци, немаше да има над 35% граѓани во ризик од сиромаштија, немаше да има половина милион лица кои живеат само со 150 денари дневно, немаше да има вртоглава инфлација на основните животни потреби од 30 до 100%, немаше да има страв и неизвесност, велат од партијата.

Од таму додаваат дека оваа влада и пред, а особено после ребалансот нема капацитет да се справи со кризите. Напротив уште повеќе кризите се продлабочуваат.