Претходно, голем протест се одржа и во неделата каде учесниците на протестот насловен како „Слобода на уставобранителите“ се движеа од пред Владата до Собранието, и побараа да се поништи судењето со кое беа осудени учесниците во упадот на Собранието на 27 април 2017 година и да се одржат предвремени парламентарни избори заедно со локалните.

За настаните во Собранието на 27 април 2017 година вкупно за 16 осудени беа доделени 188 години затвор.Оперскиот пејач Игор Дурловски е единствениот кој доби ослободителна пресуда во големиот судски процес за насилствата од 27 април.