Илјадници работници и здружени синдикални организации маршираа низ Скопје на 1 мај, Меѓународниот ден на трудот, барајќи правични плати и подобрување на условите за работа. Под собирниот извик „Ние работниците“, демонстрантите ги изразија своите поплаки, вклучително и барањето за минимална плата од 450 евра и исплата на трошоците за храна и превоз.

Илјадници работници со повици за правични плати и бенефиции

Протестот, кој одекнува со текстот „Ти имаш, а јас немам“ од песната „Неправда“, ја истакна итноста за решавање на работничките права. Клучните барања вклучуваат зголемување на минималната плата до 450 евра, правична исплата за храна и превоз и почитување на колективните договори и во јавниот и во приватниот сектор.

„Веќе немаме време за чекање. Минималната плата веднаш да се зголеми на најмалку 450 евра, како во регионот. Правото на храна и превоз треба да бидат подеднакво важни за работниците во Македонија“, изјави Слободан Трендафилов, претседател на ССМ. .

Единство меѓу синдикатите

На протестот се здружија повеќе синдикати, меѓу кои и Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија, нагласувајќи ја потребата од солидарност и колективно дејствување. Марјан Ристески, претседател на КСОМ, ја повика новата влада да избегнува фаворизирање кон конкретни синдикати и да им даде приоритет на работничките интереси.

Предизвици во приватниот сектор

Демонстрантите упатија силни пораки до Стопанската комора на Северна Македонија, истакнувајќи ја загриженоста за работните услови во приватниот сектор. Иван Пешевски, потпретседател на ССМ за приватен сектор, изрази жалење поради несигурноста на работното место и ерозијата на работничките права.

Барање за одговорност на Владата

Работниците упатија строги предупредувања до идната влада да ги почитува колективните договори и да ги заштити работничките права. Трпе Деаноски, претседател на синдикатот на УПОЗ, ја истакна важноста од зачувување на постоечките договори и обезбедување фер третман за сите работници.

Повик за акција

Стојанче Кашикоски, претседател на синдикатот на СУКТОЗ, ја повика новата влада да одговори на барањата на работниците во првите сто дена од мандатот, сигнализирајќи обединет фронт за да ги повикаат властите одговорни за работничките права.

Додека македонските работници се обединија во нивните барања за правични плати и достоинствени услови за работа, првомајскиот протест служи како потресен потсетник за тековната борба за работнички права во земјата.