Во загрижувачки развој на настаните, Основното јавно обвинителство Велес покрена правна постапка против жител на село Раштани, осомничен за семејно насилство. Поединецот е обвинет за загрозување на безбедноста, согласно член 144 од Кривичниот законик, по вознемирувачки инцидент со закани кон членови на семејството.

Семејно насилство

Осомничениот, додека бил вклучен во домашна расправија, наводно упатил сериозна закана по животот на неговиот татко, што предизвика брза акција од властите. На 18 мај ситуацијата ескалирала кога осомничениот побарал пари од мајка си, што довело до пресметка со татко му во кујната.

Закани и заплашувања

При расправијата, пријавениот замавнал со кујнски нож и му се заканил дека ќе му наштети на својот татко, влевајќи чувство на страв и несигурност кај жртвата. Тежината на заканата поттикна интервенција на службениците за спроведување на законот за да се осигура безбедноста на семејството.

Правен одговор и притвор

Со оглед на повторливиот карактер на однесувањето на осомничениот, Основното јавно обвинителство Велес одлучи да преземе строги мерки за решавање на ситуацијата. Потоа до Основниот суд Велес поднесен е предлог за определување мерка притвор за осомничениот, по што му е одредена мерка притвор од 8 дена.

Брзата реакција на Обвинителството Велес ја нагласува посветеноста за решавање на случаите на семејно насилство и обезбедување на безбедноста на ранливите поединци.