Пред почетокот на „Дуелот за Македонија“ при пристигнувањето во Канал 5, изјава даде претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

-Доаѓам од средба со граѓани, сите им даваат поддршка на политиките на ВМРО-ДПМНЕ, рече Мицкоски пред почетокот на дуелот со Димитар Ковачевски.

-Добро е што Ковачевски се одважи да дојде на ТВ дебата. Очекуваме да имаме симпатична кампања, ќе водиме позитивна кампања. Граѓаните се свесни што направи СДС во иминативе шест и пол години и тие нека водат негативна кампања. Ние ќе водиме позитивна кампања, рече Мицкоски и додаде дека се надева на интересен Тв дуел.