На денешниот состанок на Европскиот совет во Брисел, хрватскиот претседател Зоран Милановиќ откри дека имало клучно гласање за започнување преговори за членство на Босна и Херцеговина во Европската унија. И покрај ова, загриженоста останува во врска со времетраењето на процесот на пристапување.

Милановиќ за преговорите на ЕУ со Босна

Сепак, Милановиќ ја истакна важноста на одлуката, нагласувајќи ги нејзините импликации за регионалната стабилност и европската интеграција. Тој јасно го имал искажано својот став и пред премиерот Андреј Пленковиќ, повикувајќи на колективна акција кон аспирациите на Босна и Херцеговина за ЕУ.

Покрај тоа, претседателот ги призна предизвиците што претстојат, споредувајќи ја потенцијалната должина на преговорите со минатите векови, повикувајќи се на историски паралели со османската ера. Тој предупреди дека процесот може да трае „500 години и повеќе отколку што беа под власт на  на Турците“.

Милановиќ за ситуацијата во Украина и глобалните импликации

Кога беше притиснат за ситуацијата во Украина, Милановиќ изрази голема загриженост. Тој ја опиша сегашната состојба како претходник на потенцијалниот глобален конфликт, истакнувајќи ја деликатната рамнотежа на силите меѓу Русија и САД.  Според него, само се чека „да се запали пожар кој ќе го зафати цел свет“