Вкупно површината на глечерите, кои сè уште опфаќаат нешто повеќе од 10 проценти од островската држава, падна во 2019 година на 10.400 квадратни километри, според публикацијата во научното списание „Јокул“.

Од 1890 година, површината на глечерите е намалена за околу 2.200 квадратни милји или 18 проценти. Но, речиси една третина од тоа намалување се одвиваше од 2000 година, според последните податоци на исландските експерти за глечери, геолози и геофизичари.

Повлекувањето за две децении претставува речиси вкупна површина на Хофсјакул (810 км2), трета по големина ледена капа на северноатлантскиот остров.

– Измените на површината на глечерите во Исланд од 1890 година покажуваат јасен одговор на климатските промени, истакнуваат научниците.

Во 2014 година, Исланд беше сведок на првото исчезнување на еден од неговите глечери, Окјекула, поради глобалното затоплување.