Левичарскиот Нов народен фронт (НФП) неочекувано победи на француските парламентарни избори, попречувајќи ги аспирациите на крајната десница за прв пат. Резултатите откриваат остра промена во политичката динамика со импликации за управувањето на земјата.

Во неверојатен пресврт на настаните, француската левичарска коалиција Нов народен фронт (НФП) извојува победа на денешните втор круг избори, ускратувајќи ја можноста на крајната десница да формира влада. Првичните проекции покажуваат дека НФП, составена од екстремно левичарски, социјалистички и зелени фракции, треба да обезбеди меѓу 175 и 215 места во парламентот. Овој исход го преобликува политичкиот пејзаж на Франција во три различни блока, позиционирајќи ја НФП како застрашувачка сила заедно со центристичката алијанса Заедно на претседателот Емануел Макрон, која се очекува да освои меѓу 150 и 180 места. Националното собрание (НА) на Марин Ле Пен, за кое се очекува да доминира, сега се прогнозира да има меѓу 115 и 155 места, што означува значително назадување.

Поместување во политиката по француските парламентарни избори

Неочекуваната победа на НФП сигнализира сеизмичка промена во француската политика, делејќи го парламентот на три различни блока со различни агенди. Овој исход го нагласува јасното отфрлање на политиката на крајната десница и претставува предизвици за коалицијата на Макрон.

Разочарување за крајната десница

Националниот собир (РН) на Марин Ле Пен и Џордан Бардела се соочија со забележителен пораз бидејќи нивната очекувана убедлива победа не се оствари. Бардела го критикуваше, како што го нарече, „неприроден и нечесен сојуз“ меѓу ривалските фракции, за кој верува дека ги попречувал изборните изгледи на РН.

Одговори и повици за промени

Оливие Фор, претседател на социјалистите, ја поздрави победата на НФП како триумф против екстремно десничарскиот екстремизам. Жан-Лук Меланшон, лидер на радикалната левица во НФП, го повика Макрон да го признае поразот и актуелниот премиер да поднесе оставка.

Стратешки повлекувања и коалициски напори

Пред вториот круг, противниците на РН стратешки повлекоа над 200 кандидати за да ги консолидираат гласовите против екстремната десница, нагласувајќи ги заедничките напори да се спречи нивното доаѓање на власт.

Гледајќи напред

Со француските уставни правила кои забрануваат нови избори во рок од една година, неочекуваниот исход ја поставува основата за потенцијално турбулентен парламентарен мандат, карактеризиран со идеолошки судири и неизвесни сојузи.

Изненадувачката победа на НФП означува значајна пресвртница во француската политика, воведувајќи период на неизвесност додека партиите се прилагодуваат на новиот парламентарен пејзаж.