Откривање на вистината: Лукаревска во скандал со исплата на 22 милиони евра

Во фрапантно откритие, опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ ја обвинува Лукаревска за манипулирање со јавноста и бара одговорност за наводната исплата на 22 милиони евра на две струмички фирми од страна на Управата за јавни приходи (УЈП). Плаќањето, како што тврдат, било врз основа на фиктивни фактури за поврат на ДДВ.

Тврдењето на ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ ја доведува во прашање легитимноста на пријавите за ДДВ, предизвикувајќи ја Лукаревска да ја признае улогата на УЈП во исплата на значителна сума на овие струмички фирми. Тие поставуваат суштинско прашање: ако немало поврат на ДДВ врз основа на лажни фактури, зошто УЈП сега бара даноци од овие наводно фиктивни компании?

ВМРО-ДПМНЕ: Откривање на загатката за исплата на 22 милиони евра поврат на ДДВ

Среде полемиката, ВМРО-ДПМНЕ дополнително притиска, барајќи од Лукаревска да објасни зошто на списокот на должници на УЈП се појавуваат АКТИКО/ОКИТНА од Струмица и ХАНТНОС/ХАНТ ОСОЈ од Босилово.

Демантот на Лукаревска

Демантот на Лукаревска  е ставен под сомнеж бидејќи ВМРО-ДПМНЕ ја доведува во прашање основата за барање од 11 до 12,2 милиони евра од АКТИКО и ХАНТОНОС. Според документите, овие суми се усогласуваат со средствата што првично се бараат за поврат на ДДВ. Во документите се тврди дека при преглед на евиденцијата на УЈП и доставените извештаи, било утврдено дека компанијата легитимно го искористила правото на даночен одбиток.

Повикот за одговорност на Лукаревска

Во директна молба, ВМРО-ДПМНЕ ја повикува Лукаревска да се воздржи од манипулации и да преземе одговорност за парите на јавноста. Средствата на граѓаните не треба да бидат предмет на кражба или манипулација, а сега е време да се побараат одговорност од одговорните. Опозициската партија ја нагласува итноста да се поразат ваквите практики за поголемо добро.

Извор: Курир