Неговата најава доаѓа само неколку дена откако тој објави дека Градот Њујорк ќе побара од сите вработени во јавниот сектор, вклучително и наставници и полицајци, да се вакцинираат против коронавирусот до средината на септември, пренесува NBC.

Се проценува дека ова може да вклучува околу 340 000 вработени во јавната администрација на Њујорк.

Има голем пораст на бројот на нови случаи на коронавирус во тој град, што се припишува на ширењето на варијантата делта.

Според податоците на градскиот секретаријат за здравство, меѓу жителите на Њујорк, помеѓу 45 и 65 проценти од луѓето се целосно имунизирани, во зависност од делот на градот.