Научниците од здравствениот институт Менсис „Queensland“ од австрискиот универзитет „Griffith“ и нивните колеги од американската истражувачка институција „Град на надеж“ смислиле антивирусен лек против ковид-19 кој спречува размножување на вирусот директно напаѓајќи го неговиот геном.

Овој лек се тестираше врз глувците и покажа дека лекот ја намалува  количина на вирус во белите дробови за 99,9 проценти, а научниците кои го развија тврдат дека може да биде ефикасен против нови варијанти на вирусот кои практично постојано се создаваат од мутации.

Лекот е дизајниран првенствено за борба против коронавирусот, но исто така и со „сите нови варијанти на истиот“ што може да се појават.

Водичот на проектот Најџел Мекмилан сликовито го опиша дејството на новиот лек како принцип „барај и уништи“.

-Го уништува вирусниот геном, така што вирусните честички повеќе не можат да се развиваат. Наночестичките во телото започнуваат еден вид потрага по честички на вирусот и ги уништуваат како инфрацрвени ракети кои реагираат на топлина, објасни Мекмилан.

Иако повеќе кандидати за антивирусен лек ковид-19 достигнаа клинички испитувања, научниците ширум светот сè уште се борат да развијат ефикасен лек.