Новообјавените генетски податоци собрани од пазарот за жива храна во Вухан го поврзаа Ковид-19 со кучињата ракун, додавајќи ја тежината на теоријата дека заразените животни што се продаваат на местото ја започнале пандемијата на коронавирус, велат истражувачите вклучени во работата, пренесува Гардијан.

Брисевите собрани од тезгите на пазарот за морска храна Хуанан во два месеци откако беше затворен на 1 јануари 2020 година, претходно беше откриено дека содржат и ковид и човечка ДНК. Кога наодите беа објавени минатата година, кинеските истражувачи изјавија дека примероците не содржеле животинска ДНК.

Тој заклучок сега е отфрлен од меѓународен тим на научници. Нивната анализа на генските секвенци објавени од кинескиот тим во научната база на податоци Гисаид откри дека некои од примероците позитивни на Ковид се богати со ДНК од кучиња ракун. Траги од ДНК кои припаѓаат на други цицачи, вклучително и цибет, исто така беа присутни во примероците позитивни на Ковид.

Откритието не докажува дека кучињата ракун или други животни заразени со Ковид ја предизвикале пандемијата, но научниците што ја презентираа работата пред експертска група во Светската здравствена организација во вторникот веруваат дека тоа го прави поверојатно.

„Податоците укажуваат уште подалеку на пазарното потекло“, изјави за магазинот Science, професорот Кристијан Андерсен, еволутивен биолог во Scripps Research во Ла Јола, Калифорнија. Андерсен присуствуваше на состанокот на научната советодавна група на СЗО за потеклото на новите патогени и работи на податоците.

Неодамна поставените генски секвенци беа забележани од Флоренс Дебар, еволутивен биолог во Францускиот национален центар за научни истражувања. Таа ги предупреди Андерсен и професорот Мајкл Вороби, еволутивен биолог на Универзитетот во Аризона, кои имаат и пишани трудови кои обезбедуваат докази за пазарното потекло на пандемијата.

Она што ја започна најлошата пандемија во еден век стана фокус на интензивна – и често токсична – дебата. Една теорија предлага дека вирусот се појавил кај дивите животни и се проширил на луѓето преку контаминација на пазарот. Друг се сомнева дека избегал од блискиот институт за вирологија во Вухан, каде што истражувачите работат на слични патогени.

Теоријата за истекување на лабораторија се здоби со наслови во последниве недели по разузнавачката проценка од американскиот оддел за енергија и сослушувањата предводени од републиканците за потеклото на пандемијата. Недостигаат конкретни докази за двете теории и можеби никогаш нема да се најдат.

Најновите генетски податоци не докажуваат дека кучињата ракун или други цицачи биле заразени со Ковид и го ширеле на пазарот. Ако животните биле заразени, тие можеби се заразиле со вирусот од заразени луѓе. Но, наодите укажуваат на можноста дека причината е заразено животно и илегалната трговија со диви животни.

Додека научниците очекуваат дебатата да продолжи, постојат прашања зошто кинескиот тим не ги објави генетските податоци порано. Еден член на тимот, Џорџ Гао, поранешен шеф на кинескиот Центар за контрола и превенција на болести, изјави за Science дека нема „ништо ново“ во секвенците. Зошто податоците подоцна беа извадени од страницата Гисаид, исто така, не е јасно.

Дебар рече дека работи на извештај за наодите, кој ќе биде јавно објавен и ќе одговара на прашања само штом тоа ќе биде направено.

Д-р Џонатан Стоје, виролог и водач на постар група во Институтот Френсис Крик во Лондон, рече: „Откривањето на кучиња  ракун инфицирани со Сарс-КоВ-2 ја зајакнува веродостојноста дека  животните од фарма заразени со коронавирус биле важна врска во серијата настани. води кон пандемијата на Ковид-19.

„Сепак, тоа не ги побива теориите за истекување на лабораторија: тоа би барало демонстрација дека таквите животни биле заразени пред нивното пристигнување и изложени на пазарот за морска храна Хуанан, нешто што можеби никогаш нема да биде возможно“.

Исто така во петокот, СЗО соопшти дека пандемијата Ковид-19 може да се смири оваа година, што претставува ризик сличен на оној на грипот.

„Мислам дека доаѓаме до точка каде што можеме да гледаме на Ковид-19 на ист начин како што гледаме на сезонскиот грип: закана за здравјето, вирус што ќе продолжи да убива, но вирус што не го нарушува нашето општество “, рече Мајкл Рајан, директорот за итни случаи на СЗО, додавајќи: „Верувам дека тоа ќе дојде… оваа година“.