Руската војска денеска соопшти дека започнала вежби за употреба на тактичко нуклеарно оружје во близина на Украина. Овие вежби беа нарачани од претседателот Владимир Путин на почетокот на мај и се претставени како одговор на западните „закани“.

Започнување со вежби за тактичко нуклеарно оружје

„Започна првата фаза од вежбите за подготовка и употреба на нестратегиско нуклеарно оружје“, соопшти руското Министерство за одбрана. Маневрите се одржуваат во Јужниот воен округ, кој ги опфаќа украинските области анектирани од Москва.

Тренинг и маневри

Во оваа фаза, руските војници вежбаат полнење на „специјална муниција“ во батериите на ракетите Искандер, како и нивно „тајно“ движење во зоните за гаѓање. Во вежбите се вклучени и авијација и хиперсонични ракети Кинжал, се наведува во соопштението на руското Министерство за одбрана, пренесено од „Известија“.

Цели на вежбите

Тековните вежби имаат за цел да ја задржат подготвеноста на персоналот и опремата за употреба на нестратегиско нуклеарно оружје. Вежбите се наменети за обезбедување на територијалниот интегритет и суверенитет на руската држава како одговор на согледаните закани од западните претставници.

Контекст и позадина

Во почетокот на мај, претседателот Владимир Путин ги нареди овие нуклеарни вежби. Кремљ изјави дека овие вежби се директен одговор на заканите од Западот, вклучувајќи ја и можноста што ја спомна францускиот претседател Емануел Макрон за испраќање војници во Украина.

Почетокот на руската војска со вежби за тактичко нуклеарно оружје во близина на Украина означува значаен развој во тековната тензија меѓу Русија и западните земји. Овие вежби ја истакнуваат ескалацијата на воената подготвеност и континуираниот геополитички конфликт во регионот.