Европската унија (ЕУ) официјално го одобри користењето на приходите од замрзнати руски средства на руската централна банка за зајакнување на одбраната на Украина. Оваа одлука денеска ја соопштија Советот на ЕУ и белгиската влада.

Одобрување на Советот на ЕУ за распределба на замрзнати руски средства и имот

Советот на ЕУ, под претседателство на Белгија, го потврди своето одобрување за распоредување на средствата запленети од руските средства за поддршка на воената самоодбрана и напорите за обнова на Украина.

Позадина: Замрзнати руски средства

Како одговор на руската инвазија на Украина во февруари 2022 година, ЕУ спроведе мерки за замрзнување на приближно 210 милијарди евра од имотот на Руската централна банка. Се проценува дека овие замрзнати средства ќе генерираат годишна камата од околу три милијарди евра.

Распределба на приходите

Значителен дел од каматата генерирана од замрзнатите средства, проценета на околу 90 отсто, ќе биде насочена кон Европскиот фонд за мировна помош. Овој фонд служи како механизам за земјите-членки на ЕУ да добијат компензација за воената опрема што и е обезбедена на Украина.

Руска реакција

Како одговор на одлуката на ЕУ, Русија издаде предупредувања за потенцијален „остар“ одговор на какви било обиди за запленување на нејзиниот имот.

Одобрувањето на ЕУ за користење на замрзнати руски средства за поддршка на одбраната на Украина е забележителен развој во тековната ситуација меѓу Украина и Русија. Со користење на овие средства, ЕУ има за цел да ја зајакне способноста на Украина да се брани.