Како што соопшти МНР, проектот е дел од поширокиот план за посети на повеќе поголеми општини и освен посетата на Тетово, слични посети ќе има следната недела во сите поголеми градови на Македонија, продолжувајќи со Гостивар, Охрид, Битола, Прилеп, Крушево, Кавадарци, Штип, Виница, Струмица, Дојран и Гевгелија.

Целта на посетите е економските советници да се стекнат со прецизни информации за потребите на локалната самоуправа, потенцијалните ресурси за искористување на локалниот економски развој, туристичките потенцијали, како и потребите на постојните регионални бизнис центри