Тие се осудени за кривичното дело Непостапување според здравствени прописи во време на пандемија, односно за време на верскиот празник Богојавление – Водици, организирале во базенот во двор на црквата фрлање и фаќање на светиот крст. Сите биле затекнати од полицијата додека го изведувале обредот, кој беше забранет поради актуелната пандемија со корона вирус.

-Браќа и сестри во Христа, сакам да ве известам дека започнавме со собирање парични средства за браќата кои се осудени за Богојавление – Водици, со благослов од отец Стеван. Секоја донација и запишување на име и презиме ќе биде предадено во ,,Света Недела” на отец Стеван, за молитва на сите кои донирале. Да поможиме со љубов за нашите браќа – објави свештеникот на својот Фејсбук профил.

Исто така, на неговиот профил е објавена и фотографија од печено јагне, со појаснување дека отецот ,,си дал” јагне, по пресудата. Објавени се и судските одлуки на кои пишува кој од верниците колкава парична казна добил, односно 61.150 денари за отецот и по 30.750 денари за лицата кои се фрлале во базенот по светиот крст.