Беса Адеми, досегашниот претседател на Врховниот суд, се соочува со разрешување. Дали е тоа последица на политички притисок или одговор на наводно нередовно присуство на седниците на судскиот совет?

Јавна расправа на Судскиот совет

Во пресрет на претстојната јавна расправа во судскиот совет утре, министерот за правда Кренар Лога остана воздржан Истовремено, универзитетскиот професор Владо Камбовски, иако не беше свесен за спецификите на иницијативата, ја истакна неопходноста од идентификување на врвот во структурата на судската власт.

Потегот за смена на Адеми доаѓа по нејзините јавни изјави, обвинувајќи за политички притисоци врз врховниот суд. Овие наводи се однесуваа на на постапката и процедурите околу заживувањето на аболицијата на Иванов.

Откривање на Стратегијата за развој на правдата 2024-2028 година

Министерството за правда ја претстави Стратегијата за развој на правдата за 2024-2028 година. Овој сеопфатен план инкорпорираше сознанија од извештаите за напредокот на Европската комисија за Македонија и претходната стратегија за реформи во правосудниот систем.

Обраќајќи се за измените на законот за судски совет, Лога потврди дека добил допис од работната група. Следниот чекор вклучува обраќање до претседателот на државата и другите релевантни институции.

Предлогот на Камбовски: Решавање на судската загатка

Професорот Камбовски предложи радикално решение за решавање на недостигот од судии – затворање на судовите во малите градови со судија поединец. Тој жестоко се расправаше против одолговлекувањето на случаите со години, особено во прашањата за финансиски криминал, каде што може да се забрза утврдувањето на основаноста на случајот.

Според него, ваквите одложувања се неприфатливи и бараат казнени мерки. Камбовски ја нагласи итноста од брзи решенија, особено во случаите кога навремено може да се утврди утврдување на вина или невиност.

Извор: 24mk