Папата Франциско ги упати своите молитви за илјадниците жртви од земјотресот во Сирија и Турција и ја повика меѓународната заедница да продолжи да ги поддржува напорите за спасување.

„Се молам за нив и сакав да кажам дека сум близок со овие луѓе, со семејствата на жртвите и со сите што страдаат од оваа ужасна катастрофа“, рече тој.

Семејствата во јужна Турција и во Сирија минаа втора ноќ на студен студ додека спасувачите се тркаа со времето за да ги извлечат луѓето од урнатините два дена по силниот земјотрес, кој уби повеќе од 9.600 луѓе.

„Им благодарам на оние што нудат помош и ги охрабруваат сите да покажат солидарност со овие земји, од кои една веќе е погодена од долга војна“, додаде папата на крајот од својата неделна аудиенција.