Золкефли во вторникот освои златен медал во категоријата Ф20, но му беше одземен бидејќи доцнеше на натпреварот.

Портпаролот на Меѓународниот параолимписки комитет Крег Спенс рече дека Золкефил и уште двајца натпреварувачи кои не освоиле медали доцнеле на натпреварот. Отпрвин, им беше забрането да учествуваат, а по нивниот протест, организаторите им дозволија да се натпреваруваат.

– Доцнеа, можеби имаа логична причина, па им беше дозволено да се натпреваруваат додека не се процени ситуацијата и додека не се разгледаат сите причини – рече Спенс.

Во соопштението од Светскиот атлетски параграф се наведува дека судијата по натпреварот утврдил дека „немало оправдана причина за одложувањето“ и дека нивните жалби за дисквалификација биле одбиени.

Според новото рангирање, златниот медал го освои Украинецот Максим Ковал, а среброто го освои неговиот сонародник Александар Јаровиј. Бронзениот медал му припадна на Гркот Ефстратиос Николаидис.

 

Спенс рече дека дисквалификацијата на малезискиот куглар предизвика бес на социјалните мрежи, насочени кон Украинците, и дека Параолимпискиот комитет на Украина доби бројни навреди од Малезија.

– Извини. Правилата се правила. Одлуката беше донесена, не се виновни Украинците што еден Малезиец задоцни – изјави Спенс.

Тој рече дека спортистите доцнеле три минути на натпреварот, а другите „пристигнале пет минути порано“ и дека смета дека дисквалификацијата не е строга казна.