Антонио Милошоски, претставник на раководството на ВМРО-ДПМНЕ, тврди дека коалицијата е подготвена да обезбеди парламентарно мнозинство со 61 пратеник, со можност да достигне 62 по претстојното прегласување. ЗН

ВМРО-ДПМНЕ: Патот до понатамошни преговори

Милошоски го наведува патоказот на коалицијата, укажувајќи на тековните преговори со коалицијата „Вреди“ со 13 пратеници, која има потенцијал за дополнителни придобивки. Тој, исто така, сугерира можност за разговори со политичката партија ЗНАМ, што сигнализира поширок простор за политички сојузи во Македонија.

„Точна е изјавата на претседателот на нашата партија, Христијан Мицкоски, за консолидираните 61 пратеник на ВМРО-ДПМНЕ“, изјави Милошоски во интервју за ТВ Алфа. „Со прегласувањето во среда и потенцијалното стекнување на единаесеттиот пратеник во Изборната единица 5, ВМРО-ДПМНЕ треба да има 62 консолидирани пратеници. Следат преговори со коалицијата Вреди, која во моментов има 13 пратеници, а може да резултира со додавање на Четиринаесетти, верувам дека може да има можности за дијалог со политичката партија ЗНАМ.

Повик за мирна транзиција

Милошоски бара од Демократската унија за интеграција (ДУИ) да се подготви за мирна транзиција од власт во опозиција. Тој го оспорува тврдењето на ДУИ за принципот „победник со победник“, наведувајќи ги прекршувањата од минатото во 2016 година и повикувајќи на почитување на демократските норми.

Бидејќи ВМРО-ДПМНЕ очекува проширување на своето парламентарно мнозинство, тие на коалиционите преговори ќе настапат уште посилни.