Антонио Милошоски, член на раководството на ВМРО-ДПМНЕ, се осврна на неодамнешните тврдења на „Европскиот фронт“ предводен од ДУИ и нејзиниот лидер Али Ахмети за наводен изборен инженеринг во Македонија. Милошоски тврдеше дека самата ДУИ се вклучила во изборна манипулација и инженеринг за време на вториот круг од претседателските избори.

Одговорот на Милошоски до ДУИ

Милошоски ја критикуваше ДУИ за нивните тврдења, велејќи:

„Да се ​​зборува за изборен инженеринг од некој кој за време на вториот круг од претседателските избори иницираше организиран бојкот за да го собори цензусот, само по себе е изборен инженеринг“.

Наводи за изборен инженеринг: Џафери обвини за вонинституционален меѓупартиски договор за менување на односот на силите во Собранието

Влијание во ДУИ

Тој понатаму обвини дека ДУИ ја изгубила својата насока, сугерирајќи дека Ахмети е под поголемо влијание од членовите на партиското деловно крило, како што се Артан Груби и Бујар Османи, а не од порационалните членови кои спроведуваат конвенционални политики.