Пешевска вели:

-ВМРО-ДПМНЕ има план како да го продолжи животниот век на термоелектраните во Битола и Осломеј до 2040 година, тоа ќе значи поголемо производство на струја и поевтин енергенс за домаќинствата. Продолжувањето на животниот век на двете термоелектрани ќе ги зачува и работните места на илјадници вработени во двата комбината, кои нема да останат без работа, што ќе се случи ако СДСМ остане на власт. Со ВМРО-ДПМНЕ и ќе се зачуваат работни места и ќе има поевтина струја. Ќе ја смениме тажната реалност и тоа што во 21 век Македонија се уште нема гас за домаќинствата

Таа додава дека во еден мандат општинските и градските власти од ВМРО-ДПМНЕ ќе обезбедат бесплатен приклучок на гас, а планот е и до 50% од домаќинствата да имаат пристап до овој енергенс за 4 години.

-Со воведување на гасот и исфрлање на тврдите горива за греење ќе се намали загадувањето на воздухот и ќе се подобри животната средина. Со концептот „Македонија за сите луѓе“ ќе ја развиваме Македонија, потенцира Пешевска.