Додека неодамнешните извештаи го слават порастот на просечната плата во Македонија, подетално испитување ги открива основните проблеми што фрлаат сенка врз овој навидум позитивен економски развој. Нагласеното зголемување, кое достигна 40.000 денари во декември, ги маскира сложените предизвици кои продолжуваат да влијаат врз граѓаните низ различни демографски групи.

Поблизок поглед на секторите

Најголем раст на платите е забележан во јавната управа, одбраната, снабдувањето со електрична енергија и градежниот сектор. Платите биле зголемени за 20%, а се очекува да продолжат да растат Работодавците ја препознаваат потребата да се реши растечкиот диспаритет помеѓу ниските примања и зголемените дневни трошоци, според синдикатот

Сепак, дури и со овој пораст на платите, останува загриженоста во врска со нејзината адекватност за покривање на месечните трошоци. Надминувајќи го просекот, на семејствата им претстои тешка задача, треба повеќе од 57.000 денари за опстанок. За оние без имот, кои се потпираат на сместување под кирија, цифрата се искачува на над 72.000 денари. И покрај зголемувањето на платите, инфлацијата и зголемените трошоци се чини дека го намалуваат овој напредок предвреме.

Загриженоста ја изразува Иван Пешевски од Синдикатот, кој вели:

„Она што го гледаме на терен е помала плата, бидејќи животот е поскап

 

Борби низ демографијата

Додека одредени сектори се сведоци на значителни зголемувања на платите, огромно мнозинство, особено во државните институции, сè уште заработуваат под просекот. Околу 90% од вработените во државните институции добиваат приходи под, а во некои случаи и далеку под минималните.

Овој проблем ги опфаќа и пензионерите, студентите и работниците кои преживуваат со скудни дневни заработки од 100 до 200 денари.

Разликите на платите и секторите во фокус

Најплатените професионалци, кои заработуваат над 1.500 евра месечно, претежно припаѓаат на специјализирани области како програмирање, авијација, фармација и енергетика. Сепак, значителен дел од работната сила паѓа под прагот на просечниот приход, нагласувајќи ги постојните разлики во платите.

Идни проекции

Додека просечното зголемување на платата се очекува малку да ги подигне минималната плата и пензијата од март, се наѕира неизвесност дали административните плати ќе претрпат корекции. Додека Македонија се бори со економските промени и зголемените животни трошоци, траекторијата на платите и нивното вистинско влијание врз егзистенцијата на граѓаните останува критична фокусна точка.

 

 

 

Извор: Сител