Тасовац дипломирал пијано на Конзерваториумот „Петар Илич Чајковски“ во Москва, во класата на професорот Сергеј Доренски. Тој беше директор на Белградската филхармонија од 23 март 2001-2013 година. На почетокот на 2014 година, во конкуренција за нов директор, тој беше едногласно избран за најдобар кандидат за оваа позиција.

На возраст од дванаесет години, Тасовац дебитира со оркестарите на Белградската и Загребската филхармонија. Настапувал како солист со оркестри во Италија, Швајцарија, Шпанија, Ирска, САД, Русија, Белгија. Член е на жирито на меѓународни натпревари, водеше мастер курсеви по пијано во Италија, Русија и поранешна Југославија.

Тој ја освои наградата „Дискуртон“ за 2004 година, што ја доделува претставникот на рекламната мрежа TBWA на оние кои работат поинаку од вообичаено, ги менуваат правилата и ги кршат воспоставените канони; Добитник е на повелбата „Биди добар и покажи им го на другите“ доделена од Бизнис школата за односи со јавноста за периодот јули-декември 2004 година и добитник на годишната награда за 2005 година, што ја доделува „Самсунг“. Добитник е на наградата „Придонес на годината за Европа 2009“.