Политички притисоци врз гласачите во Србија се случуваат речиси секој ден, не само во предвечерието на изборите. Ова е еден од клучните резултати од истражувањето спроведено од Центарот за истражување, транспарентност и отчетност.

Иако, според истражувањата на јавното мислење, политички притисоци директно или индиректно ги доживеал секој петти жител на Србија, ретко кој зборува за тоа во јавноста.