Во главниот град на Индија, Њуделхи, илјадници патници ги запоседнаа метростаниците и трговските центри, веднаш откако властите обавија олабавување на мерките.

Ова предизвика страв кај лекарите дека бројот на заразени со коронавирус може повторно да се зголеми.

Иако поголемите градови во Индија ги ублажија мерките, вакцинирани се само пет проценти од 950 милиони возрасни жители, пренесува Ројтерс.

Градските власти нагласија дека повторно ќе бидат воведени ригорозни мерки доколку се појават нови случаи.

Вкупниот број на случаи ковид-19 во Индија сега е 29,57 милиони, што е втора земја во светот по заразени, по САД. Бројот на смртни случаи во Индија достигна дури 377 061.