Политичките партии атакуваат по потпис повеќе, а во државната изборна комисија се собираат потписи за поддршка на претседателски кандидати.

Сублиматот на потписите е според информациите на Државната изборна комисија.

По првиот ден најмногу потписи собрал потпретседателот на ДУИ и министер за надворешни работи, Бујар Османи, отприлика една третина од вкупно потребните гласови. Тој има 3261 глас.

Во македонскиот политички блок на првиот ден за собирање гласови најмногу има добиено лидерот на ЗНАМ и градоначалник на Куманово, Максим Димитриевски кој има 1594 гласови.

Професорката Ванковска од Левица има собрано 1105 гласови, а досега градоначалникот на Карпош, Стевчо Јакимовски има собрано 658 гласови.

Бројките се според информација на ДИК, а ова е за територијата на цела Македонија.

Извор: Канал 5