Тимчо Муцунски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ, во интервју за Телевизија Алсат откри дека започнуваат дискусии меѓу ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата на албанските партии „Вреди“. Предвидената средба, предводена од лидерот на партијата Христијан Мицкоски, има за цел да иницира преговори за формирање влада и дискусии за соработка во рамките на идната влада.

Преговори за формирање влада: првиот состанок е закажан за утре

Агенда на средба и очекувања

Според Муцунски, агендата на состанокот ќе се фокусира на истражување на можностите за соработка меѓу двата политички субјекти во рамките на идната влада. Иако Муцунски призна дека постигнувањето договор за време на првичниот состанок можеби е малку веројатно, тој ја нагласи важноста од поттикнување на меѓусебната добра волја, одржување на реални очекувања и приоритизирање на политиките што им служат на интересите на граѓаните.

Муцунски изјави:

„Разговорите ќе започнат утре. Иако не може да се постигне итен консензус на почетокот, презентирањето на гледиштата на двете страни ќе го отвори патот за конструктивен дијалог. Со вистинска добра волја, реални очекувања и посветеност на креирање политики што влеваат надеж во нашата нација, можеме да го надминеме разочарувањето од минатото“.

Опсег на дискусија и идни планови

За конкретни прашања и барања за потенцијално учество во идната влада, Муцунски појасни дека разговори со претставниците на „Вреди“ се уште не се одржани. Сепак, тој ги истакна проактивните мерки на ВМРО-ДПМНЕ за да го опише идниот состав на владата. Муцунски изрази оптимизам за обезбедување парламентарно мнозинство и без поголем политички субјект, бидејќи се поголем број пратеници изразуваат интерес за приклучување кон мнозинството.

Мицкоски иницира разговори за формирање влада со коалицијата ВРЕДИ – се очекува и договор за распределба на министерствата на утрешниот состанок

Постизборни случувања

По одлучувачката победа на ВМРО-ДПМНЕ на неодамнешните избори, лидерот на партијата Христијан Мицкоски денеска во партиските штабови свика средба со претседателите на коалициските партии „Таша Македонија“. Мицкоски потврди дека добил поддршка од членовите на коалицијата за отпочнување на преговорите за формирање на идната влада.

Итно коалиционо партнерство

Неодамнешните изјави на Христијан Мицкоски укажуваат на зголемена сигурност за коалициско партнерство меѓу ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Вреди“. Иако допрва треба да се финализира формален договор за соработка и да има преговори за формирање влада, Мицкоски обелодени дека има тековната комуникација со претставниците на „Вреди“ за ова прашање.