Потсетуваме дека по притисокот од јавноста поранешниот генерален секретар, Драги Рашковски замина од Владата. Оставката дојде по низата скандали за кои антикорупциска отвори предмети во кои ги истражува истите.

ДКСК вчера информираше дека по поднесената оставка од страна на владиниот секретар за мониторинг и поддршка на институциите, Драги Рашковски, неговото повлекување од функцијата нема да влијае во постапката по предметите кои се поврзани со него.

– Оставката на поранешниот генерален секретар на Владата не влијае на работата по споменатите предмети. Постапувањето ќе продолжи согласно надлежностите и процедурите на ДКСК, стои во кусото соопштение.

Името на Рашковски во последниот период беше поврзано со низа обвинувања од опозицијата, со неколку случаи кои се под мониторинг на Антикорупсиската комисија, а дел се и предмет на истрага во Јавното обвинителство. Некои од нив се „Леонардо“, „Софтвер за МВР“, „Џип волво“…

Рашковски пак во оставката која вчера ја објави на социјалните мрежи, наведува дека повлекувањето е поврзано со зачувување на достоинството и интегритетот.

– Вистината нека се провери преку институциите. Нема затскривање позади функции, напиша тој.