Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Оливер Миланов, во гостување во емисијата „Бизнис21“ на ТВ21, изјави дека низ Македонија се откриени околу 300 тони небезбедна храна, со што ја алармира јавноста за сериозните пропусти во системот за контрола на квалитет и безбедност на производите.
Небезбедна храна од сите категории – од овошје до сувомесни производи
Според Миланов, небезбедната храна се појавува во различни форми:
– Кондиторски производи,
– Млечни и сувомесни производи,
– Преработена храна,
– Минерални води,
– Мед, овошје и зеленчук.
Тој нагласи дека дел од храната се чува во услови кои не се термички соодветни, или се складира во простории што не се пријавени и не ги исполнуваат законските стандарди.
Миланов посебно го истакна она што го затекнале инспекторите во региони како Охрид, Струга, Преспа и Дојран, каде што биле откриени 8,8 тони небезбедна храна.
– „Она што го видовме таму беше запрепастувачко – многу нерегистрирани оператори и производи што не смееја да се најдат во промет“, истакна тој.
Недостигот на инспектори го загрозува системот за контрола
Еден од најголемите предизвици, според Миланов, е недостатокот на кадар. Во последните две години, значаен број инспектори заминале во пензија:
– „Минатата година заминаа 10, оваа заминуваат 18. Недостасуваат најмалку 25 инспектори“, предупреди директорот на АХВ.
Овој недостиг значително го отежнува спроведувањето на редовни и вонредни инспекции, што дополнително го зголемува ризикот по јавното здравје.