Приватен инвеститор се подготвува да изгради висококатница во Бутел, на што реагираат жителите кои живеат во близина на градежната парцела. Велат дека планираната градба од 30 метри ќе им го отежни функционирањето и живеењето, поради што вчера излегоа и на мирен протест.

Сејдула Алими, еден од организаторите на Иницијативата против изградба на висококатницата, денеска во Утрински брифинг изјави дека ќе продолжат да протестираат се додека не бидат прифатени нивните барања за намалување на катноста на објектот.

-Стапивме во контакт со инвеститорот, но тој немаше интерес ниту желба да се сретне со нас. Станува збор за деветкатна зграда висока околу 30 метри, која ќе биде изградена во населено место со ниски куќи и значително ќе го отежни функционирањето и од аспект на патна инфраструктура, канализација но и пристап до куќите. Планираме средба со градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов и од него да побараме да се намали катноста на зградата, рече Алими.

Тој најавува масовен протест доколку општинарите не ги сослушаат нивните барања.

Градоначалникот на општина Бутел, Велимир Смилевски вели дека се уште не е донесено конечно решение за дозволата за градба бидејќи Министерството за транспорт и врски донело решение за објект до 7 ката, а град Скопје предлага објектот да има 5 ката.

Инвеститорот моментално ја прекинал постапката поради тоа што е одбиено барањето за изградба на висококатница.