Според АП, повикувајќи се на неименуван функционер, првиот случај на омикрон во САД е човек од Калифорнија.

Кон крајот на ноември, администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден воведе ограничувања за патниците кои доаѓаат од Јужна Африка, каде што првпат беше идентификуван омикронот. Во таа земја брзо се шири, а голем број случаи се забележани и во околните земји.