Претходно претседателот на Бугарија објави дека изборите ќе бидат „2 во 1″, односно и претседателски и парламентарни на 14 ноември..

Ова ќе бидат трети вонредни парламентарни избори годинава. На првите тесно победи Бојко Борисов, на вторите Слави Трифонов, но ниту едниот ниту другиот не успеаа да обезбедат мнозинство.