Сепак, економистите предвидуваат солиден раст во текот на тековниот квартал, под услов забрзувањето на инфлацијата и порастот во последните случаи да не ја поткопаат економската активност. Првичните проценки беа за раст на БДП од 2 отсто за третиот квартал.

Иако е ревидирана за раст, новата проценка се уште е далеку под 6,3 отсто во првиот квартал и 6,7 отсто во вториот. Во последниве недели, случаите на коронавирус повторно почнаа да се зголемуваат во многу делови од земјата, но економистите велат дека ова нема да ја задуши потрошувачката, која е извор на 70 проценти од економската активност.

Се очекува американската економија да го постигне својот најсилен раст оваа година во тековниот квартал октомври-декември, веројатно за речиси 8 проценти.