Патниците покрај тоа ќе мора да бидат тестирани за коронавирусот три дена пред патувањето во САД и да носат маски.

Авиокомпаниите ќе имаат обврска да соберат информации за патниците за да ги контактираат во случај на потреба, наведе Белата куќа. САД ќе ги укинат ограничувањата кои важат од март 2020 година.

Неименуван портпарол на Белата куќа изјави дека одлуката, донесена во контекст на тензиите меѓу САД и Франција, „ги диктирала науката“.

Засега не се знае кои вакцини ќе бидат признаени за патување во САД.