Татко од Скопје поднел вознемирувачка пријава во која детално е опишан инцидентот кога неговата ќерка била физички нападната од две малолетнички во близина на средното училиште во месноста Центар.  Оваа итна молба за правда ја нагласува итната потреба да се решат актите на насилство и да се обезбеди безбедност на малолетниците во заедницата.

Татко на малолетно девојче пријавил физички напад

Клучни детали за инцидентот

Во пријавата на таткото, поднесена до СВР Скопје на 11.05.2024 година, се наведува дека неговата ќерка била изложена на физички напад од страна на две малолетнички кои се соученички на жртвата. Други две соученички го снимиле нападот на видео преку мофилен телефон и ова видео кружи по социјалните мрежи. Овој инцидент, кој се случил минатиот октомври во близина на нејзиното средно училиште, ја нагласува ранливоста на малолетниците од насилство во нивната околина.

Видеото стигнало од овој загрижен татко преку одредено лица на социјалните мрежи.

Повик за акција

Поттикнати од пријавата на таткото, СВР Скопје започна мерки за расветлување на инцидентот и спроведување на правдата за жртвата. Заедничките напори на органите за спроведување на законот и членовите на заедницата имаат за цел да ги повикаат одговорните страни одговорни и да спречат идни акти на насилство врз малолетници.