Од Велики Четврток до Велигден не бијат црковните ѕвона зошто во православната црква тие се знак на радост. Православните христијани во недела го одбележуваат Велигден.

Велики петок строго се празнува.

Тој ден е со црвена боја во календарот и тоа значи дека не се работат ниту домашните ниту земјоделските работи.

Жените на овој ден не смеат да земат игла во раце, зошто се верува дека ќе им се појават пликови. На овој ден се почитува строгиот пост, дома не се пали оган, не се готви па дури и леб не се меси тоа утро. Исто така на овој ден не се слуша никаква музика, не се пушта музика, како ни црковни ѕвона.

Постои верување дека девојките на овој ден ако украдат цвеќе од црквени порти и го стават под перница, ноќта пред Велика Сабота ќе го сонат својот иден маж.

Се верува дека оној кој на Велики Петок ќе ја измие косата во текот на целата идната година нема да го боли глава, и ако куќата малку ја “помести“ со метла, која потоа ќе се фрли, со неа ќе го исфрли сето зло од куќата и домаќинството.