Ситуацијата во Национални шуми е тензична, бидејќи приближно 1.800 вработени организираат штрајк. Напуштениот објект, во кој е видна мини депонија, јасно го илустрира интензитетот на штрајкот на Национални шуми.

Штрајкот во Национални шуми

Ненадејниот штрајк на Националните шуми предизвика загриженост, Без претходноизвестување прикажано на главниот влез,  Во Национални шуми, забележлива е само тишината во празните работни станици, оставајќи ги операциите во неред.

Проблемите со платите го поттикнуваат штрајкот во националните шуми

Причината за штрајкот  е доцнењето на исплата на јануарските плати, што дополнително ги интензивира заладените односи меѓу работната сила и раководството. Вработените изразуваат фрустрација поради доцнењето во исплатите на платите, заедно со доцнењето во добивањето на ветените бонуси, што го поттикна штрајкот на Национални шуми.

Претседателот на синдикатот бара брза акција

Слободан Трендафилов, претседател на Синдикатот на ССМ, не остава простор за нејаснотии, изјавувајќи:

„Веќе не е одржливо во овие кризни услови луѓето кои секојдневно се трудат да одат без доспеаните плати“.

Неговата молба раководството да ја поправи ситуацијата веднаш ги повторува чувствата на оние кои учествуваат во штрајкот на Национални шуми.

Менаџментот реагира поради штрајкот на вработените вп национални шуми

Валентин Груевски, директорот во првите редови на национални шуми, се обидува да ги смири немирите, уверувајќи ги вработените дека платите ќе бидат исплатени во текот на следниот ден. Тој го припишува доцнењето на сезонската природа на нивната заработка, нагласувајќи дека зимските месеци обично се сведоци на пад на приходите, детаљ од клучно значење за време на штрајкот во национални шуми.

Обвиненијата на синдикатот

Синдикатот упатува сериозни обвинувања до управата на Национални шуми, тврдејќи дека во предизборниот период биле вработени 400 работници, а вработените не зеле плата. Обвинувањата фрлаат сенка врз практиките на компанијата, интензивирајќи го тековниот штрајк во Национални шуми.

Контроверзни вработувања и штрајк во национални шуми

Во национални шуми беа пуштени специјални огласи за Албанци во Берово и Кратово. Груевски ги брани одлуките, наведувајќи ја потребата да се пополнат испразнетите позиции и да се одржи балансирана работна сила, дури и кога контроверзиите ја опкружуваат географската распределба на вработените.

Финансиската ситуација во Национални шуми

Како едно од најголемите државни претпријатија со близу 2.000 вработени, финансиското здравје на национални шуми е под лупа поради штрајкот Просечната плата од околу 28.000 денари дава жива слика за условите, е далеку под просечната плата во земјата.  Ова е уште една причина за штрајк во национални шуми

 

Извор: Сител