Шведската полиција на својата веб-страница објави дека започнала со евакуација на луѓето кои живеат во таа област.

Полицијата соопшти дека отворила истрага за инцидентот, иако засега нема осомничени.

Службите за итна помош соопштија дека работат на евакуација на станарите и гаснење на пожарот во зградата.

Зафатени се неколку станови и скалите во зградата. Во моментов не е познато што ја предизвикало експлозијата, соопштија итните служби за пошироката област на Гетеборг.