Вакцините добиваат главно антитела кои се многу чувствителни на нови варијанти, што значи дека имаат помала отпорност на мутираниот вирус, рече Ихан во понеделникот во интервју за Словенечката телевизија, додавајќи дека за разлика од нив, оние кои биле подложени на некои од претходните варијанти на Ковид-19 го штити и клеточниот имунитет, кој на тој начин се развива во нивното тело.

Оние кои се опоравиле од Ковид-19, покрај антителата, развиваат и клеточен имунитет, така што мала е веројатноста дека нивниот имунолошки одговор ќе биде послаб отколку за претходните варијанти, па затоа не мора да бидат толку загрижени за новиот вид, кажа Ихан.

Тој додаде дека варијантата омикрон има необична комбинација на промени во структурата на вирусот, што укажува дека тој се развивал во подолг временски период „на имунокомпромитирана личност“.

Што се однесува до зголемениот број земји што ги затвораат границите во обид да го спречат воведувањето на нова варијанта омикрон од странство, Ихан рече дека тоа е „рефлексна реакција“ бидејќи реагирала во случај на некои претходни видови, иако во некои случаи тоа било подоцна покажано дека не било потребно.

– Дури подоцна ќе можеме да кажеме дали мерките што се преземаат сега биле неопходни или не, но во оваа епидемиолошка ситуација подобро е да се биде внимателен и да се преземат мерки однапред отколку подоцна, рече Ихан.

Во Словенија се уште не е откриена нова омикронска варијанта на вирусот, а референтните лаборатории кои ги секвенционираат примероците тврдат дека ќе биде навремено откриено, за да се преземат неопходните мерки.

Засега, епидемиолозите препорачуваат сите оние кои ќе почувствуваат слабост и симптоми на инфекција по враќањето од странство веднаш да се јават на лекар и што поскоро да се тестираат.