-Според последните информации, во Грција се активни десетици шумски пожари, од кои шест се сериозни, на островите Родос, Кос и Евија, како и во Месинија, источен Мани (Пелопонез) и Варимпоми (во регионот Атика), соопшти Министерството за внатрешни работи.

Во соопштението се наведува дека во Грција како помош ќе бидат испратени два хеликоптери „Бел 212“ и еден „Х-145“.

Помошта во форма на ангажман на припадниците и возилата на Хеликоптерската единица и Секторот за вонредни состојби на МВР се реализира по наредба на претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, а во договор со Министерството за Цивилна заштита на Грција.