Бродот на невладината организација Океан Викинг ја пребарува областа на несреќата северо-источно од Триполи и пронајде најмалку 10 тела. „Откога пристигнавме на местото на настанот денес, не најдовме преживеани додека можевме да видиме најмалку 10 тела“, рече Луиза Албера, координатор за пребарување и спасување на Викинг Океан.

Организацијата СОС Медитеран соопшти дека во текот на изминатите два дена се борела да ги координира напорите за спасување на три брода во меѓународните води покрај Либија. Според податоците на ОН, повеќе од 350 лица веќе ги загубија своите животи на миграциската рута на Централниот Медитеран досега оваа година, не вклучувајќи ги последните смртни случаи. Либија е главна транзитна точка за главно африкански мигранти кои сакаат да го преминат Медитеранот за да стигнат до Европа.